A hit gyümölcse

Brittany Salmon

Mind a két mai igeszakaszban olyan nőket látunk, akik mélyen hittek Jézusban és kitartóan keresték a gyógyulást. Az egyik asszony a gyermekének kereste a gyógyulást, a másik nőnek pedig saját magának volt szüksége gyógyulásra.

Mindig is szerettem ezeket a történeteket, de különösen megérint a Lukács 8. fejezetében található történet Jézusról. Van valami mélység abban, hogy Jézus, aki teljesen ember és Isten egyben, arra használta az erejét, hogy meggyógyítsa a tizenkét éve vérfolyástól szenvedő nőt. Talán maga a tény érint meg, hogy Jézus egy kifejezetten női betegséget gyógyít meg vagy talán a nő hite, amely Isten Fiát arra indította, hogy meggyógyítsa őt. De bármelyik legyen is az, szeretem, ahogy ez a történet bemutatja a gyógyító Isten jóságát, valamint egy elgyötört és beteg nő hitét. Tetszik, hogy mind a két igeszakaszban Jézus azt mondja a nőknek, hogy a belé vetett hitük mentette meg őket.

Az olyan szakaszok, mint amilyeneket ma olvastunk, arra emlékeztetnek, hogy a Krisztusba vetett hit soha nem vall kudarcot. De az igazat megvallva, bármennyire is szeretnék ezekben a történetekben szereplő nőkkel azonosulni, gyakran azon kapom magamat, hogy úgy közelítek Istenhez, mint a megszállott fiú édesapja Márk 9. fejezetében. A történetből kiderül, hogy a fiát megszállta egy démon és gyermekkora óta habzott a szája. Ez a fiú a halál és a pusztulás felé sodródott. A meggyötört apának összetört a szíve, ahogy szeretett fiát kínok között látta vergődni. Megkereste Jézust és ezt mondta: „De könyörgök, ha tudsz valamit tenni, szánj meg bennünket, és segíts!” (Márk 9:22).

Álljunk meg egy pillanatra! Értetted az apa kérését? Jézus, ha tudsz valamit tenni…

Tisztázzunk valamit: Jézus mindig tud valamit tenni. És mégis tudok azonosulni az édesapával. Én is túl gyakran megkérdőjelezem Isten képességét. Szeretem a következő verseket és Jézus válaszát. Mint ahogy Jézus könyörületesen válaszol az asszonyoknak a Lukács 8-ban és a Máté 15-ben, ugyanolyan könyörületesen válaszol a kétkedő apának. Saját szavaimmal megfogalmazva ez így hangzana: „Ha tudok valamit tenni? Kedvesem, minden lehetséges annak, aki hisz.” Majd meggyógyította a fiút.

Mi az apa válasza?

„Igen, hiszek! De segíts, hogy ne maradjon bennem semmi kételkedés!” (Márk 9:24).

Szeretem, hogy ez az őszinte vallomás szerepel a Bibliában. Szeretem, hogy a két nő mellett, akik hitből mindent elkövettek, hogy Jézushoz eljussanak, megjelenik a Márk 9-ben az apa. Egyszerre fejezi ki a hitét és, hogy szüksége van segítségre ahhoz, hogy hinni tudjon. Tetszik, hogy az erős és a gyenge hitre egyszerre láthatunk példát. De mindenki, aki segítségül hívta az Urat, találkozott a könyörületes Jézussal. Ez jó hír azoknak, akik hisznek, ugyanakkor még kétségekkel küzdenek. Ez gyógyulás azok számára, akik így kezdik az imát: „Isten, ha tudsz valamit tenni…”, valamint azoknak, akik gyermeki hittel szeretnének hinni, de maguktól nem jutnak el ide.

A két asszony erős hite magától értetődően jött a Mátéban és Lukácsban olvasott részekben. És az Úr tudja, hogy ilyen hitért imádkoztam. De azok számára, akik megfáradtunk, szívfájdalmat éltünk át és hagytak már cserben, példaként áll az édesapa a Márk 9-ben.

Ezért, ha ma erős a hited, legyél olyan mint a Mátéban és Lukácsban szereplő nők! Bátran hirdesd a hitedet szavakkal és a mindennapi életeddel! De ha ma gyenge a hited, találj vigasztalást ebben a kicsiny, ugyanakkor őszinte hitben. Hozz tudatos döntést, hogy csatlakozol a közös imánkhoz és mondd ki hangosan: „Uram, hiszek! De segíts, hogy ne maradjon bennem semmi kételkedés!”

Forrás: https://lovegodgreatly.com/the-result-of-faith/
Fordította: Sarkadi Berta
Kép: Vasadi Dubován Judit

Brittany Salmon szabadúszó író, adjunktus professzor a Global Studiesnál és segédlelkész a helyi gyülekezetben. Foglalkozik továbbá árvákkal és prevencióval, és éppen a doktorit végzi a Southeastern Baptist Theological Seminary-ben. A szabadidejét többnyire a Chick-fil-A nevű gyorsétteremláncban tölti, illetve az új otthona, Texas felfedezésével, melyben segítségére van férje, négy gyermeke, és a kutyájuk, Mr. Tom Hanks. Ha beköveted Twitteren és Instagramon, akkor megnézheted, éppen mivel foglalatoskodik.

kapcsolódó bibliatanulmányozás

Értesülni szeretnék a legújabb bejegyzésekről

legfrissebb