A bölcsesség tárháza

Lily Dunbar

Évekkel ezelőtt egy egyetemi tanteremben ültem, és hallgattam, ahogy egy sikeres tudós megosztja bölcsességét arról, hogy oktatóként mire kell összpontosítanom. Szavai szenvedélyesek és jól hangzóak voltak, de érvelésének alapja messze volt attól, amit a Biblia mond. Nem tudta felismerni, hogy a legnagyobb probléma, amellyel szembe kell néznünk, a saját bűnünk és megtörtségünk. Égetően szükségünk van a Megváltóra. Önmagunktól nem tudjuk megmenteni magunkat. El kell fogadnunk Isten Igéjének igazságát, és elfordulnunk saját gondolkodásmódunktól. Az igazi siker és biztonság csak akkor érhető el, ha engedelmeskedünk Isten Igéjének, és hagyjuk, hogy bölcsessége vezesse gondolkodásunkat.

A világ azt akarja, hogy azt tegyük, ami biztonságosnak és könnyűnek tűnik. De nem a mi kényelmünk és biztonságunk határozza meg, hogy mi a szent és a helyes. Amikor e világ bölcsességét követjük, soha nem fogunk tetszeni Istennek, és soha nem találunk békességet. Ha a saját biztonságunkat az Istentől való félelemnél is fontosabbnak tartjuk, akkor nem fogjuk megmenteni magunkat.

Nehémiás nagyra becsülte Isten Szavát. Rendszeresen elmerült az Írások olvasásában. Szorgalmasan tanulmányozta annak tanításait, hogy megérthesse Isten bölcsességét. Elmélkedett az igazságokról, amíg az Ige bele nem vésődött a szívébe, és ezek a meggyőződések megváltoztatták azt, ahogyan a világot szemlélte, és felismerte, mi a helyes és mi a helytelen. Vezetőként minden döntését Isten változatlan elveinek fényében vizsgálta meg.

Amikor tanácsot kapunk a világtól, mindig meg kell vizsgálnunk, hogy érvei mennyire ragaszkodnak az Isten Igéjében található igazsághoz, ahogy Nehémiás is tette:

Először is meg kell vizsgálnunk az információ forrását. Semajá prófétának állította magát, de érvelésének alapja a félelem volt. Otthona zárva volt, és elszigeteltségében korlátozottan látta a valóságot. Ahelyett, hogy igazat mondott volna, érvelését a jövőbeli események légből kapott találgatásaira alapozta.

Másodszor, Nehémiás helyes kérdéseket tett fel és isteni belátást gyakorolt. Látszólag Semája javaslata ésszerűnek tűnt arra, hogy megvédje az életét az ellenségeitől. Nehémiás azonban felismerte, hogy ha így cselekszik, akkor „elmenekül” Isten védelméből, mert nem engedelmeskedik Igéjének. Bárki másnak, aki nem volt pap, tilos volt belépni a szentélybe.

Végül, Nehémiás ahelyett, hogy vitatkozott volna az ellenségével vagy védekezett volna, imádkozott. Az újjáépítés során ez az alázatos vezető ismételten elismerte, hogy teljes mértékben Istentől függ. Arra kérte Istent, hogy ne csak „emlékezzen” rá és vigye őt sikerre, hanem „emlékezzen” az ellenségeire is, és álljon ki a védelmére. Nehémiás olyan ember volt, aki megértette, hogy kézzel is dolgoznia kell, és térden állva is harcolnia kell imádságban.

Miközben vívjuk a saját csatáinkat  és döntéseket hozunk, a felkészülés legjobb módja az, ha Istent keressük teljes szívünkkel és kérjük az Ő segítségét, hogy ne térjünk el  parancsolataitól. Ha tanulmányozzuk Isten Szavát, és hagyjuk, hogy átjárja gondolkodásunkat és értékrendünket, az Úr a bölcsesség tárházát adja nekünk, hogy segítsen távol maradni a bűnös utaktól és sikeresen haladjunk előre.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/a-storehouse-of-wisdom/
Fordította: Szaniszló Tünde
Kép: Vasadi Dubován Judit

 Lyli Dunbar szeret a férjével karaokezni a kocsiban, elmélyedni a Bibliatanulmányozásban a lányokkal, és egyszerre 12 könyvet olvasni.  Író, előadó, és mentor, akinek legégetőbb vágya, hogy megismerje Jézust, és megismertesse Őt másokkal.  Keresd meg őt a lylidunbar.com oldalon, ahol elegendő üzemanyagot találsz majd az erdőtűz intenzitású hithez.  Lylit továbbá megtalálod Facebookon, Instagramon, és Pinteresten is.

 

kapcsolódó bibliatanulmányozás

Értesülni szeretnék a legújabb bejegyzésekről

legfrissebb